Vuggestuen

Vi hjælper børnene med at hjælpe sig selv. Vi vægter barnets selvhjulpenhed meget højt. Det er med til at styrke selvværdet og give barnet succesoplevelser i hverdagen.

Vi prioriterer at børnene tager aktiv del i deres dagligdag så som at være med til at hente rullebord med maden i køkkenet hos Karin, vores kok, selv være med til at dække bord og ikke mindst selv øse mad op på tallerkenen. Denne aktive deltagelse giver børnene mange sejre og succesoplevelser.
Nærværet med den voksne kommer i højsædet og dialogen mellem barn og voksen bliver forstærket. Det giver barnet en følelse af, at det vokser og udvikles.

Eksempler fra dagligdagen:

Vuggestuebørnene lærer selv at tage tøjet af, eksempelvis ved sovetid. Her har barnet sin egen pose, hvor det sammen med den voksne lægger tøjet i, hvorefter det selv tager bleen af og lægger den i affaldsspanden.
Barnet tager selv en ny ble frem fra skuffen og den voksne hjælper barnet med at tage den på. Dette giver barnet en følelse af at være med og selv at kunne.
Barnet lærer selv at lægge sit tøj i garderoben og tage sutsko på.
Om vinteren øver vi af- og påklædning af overtøj. Flyverdragten bliver lagt ud på gulvet, hvorefter barnet sætter sig ovenpå den og stikker benene i. Herfra kræves hjælp i større eller mindre grad.

Ved spisetid hjælper børnene til med at dække bord De øser selv mad op på deres tallerken og hælder selv mælk/vand op i glasset fra små kander. De mindste får i starten en hjælpende hånd. Når de er færdige med at spise, bliver de opfordret til selv at stille deres tallerkener og glas hen på rullebordet og evt. skrabe madrester ned i affaldsspanden.

Vi spiser i små grupper – det giver børnene større overblik og ro. De kan i ro og mag iagttage de andre børn ved bordet og øve sig i mestre de forskellige opgaver, der er forbundet med et måltid; så som at hælde drikkelse op, øse mad op på tallerkenen og selv smøre en rugbrødsmad.